GP Sven Nys
1 januari 2024

Van der Poel wil op nieuwjaarsdag blinde vlek uitwissen

mvdpbaal
Nieuwjaarsdag is in het veldrijden traditioneel de afspraak voor de Grote Prijs Sven Nys in Baal, de zevende manche in de DVV Verzekeringen Trofee. Veegt Mathieu Van der Poel ook hier de nul van het bord? Bij de vrouwen maakt ex-wereldkampioene Thalita De Jong haar rentree in het veld.

Donderdag schreef Mathieu Van der Poel voor het eerst de Azencross in Loenhout bij op zijn palmares, maandag kan de Europese kampioen op de Balenberg in zes dagen tijd een tweede blinde vlek uitwissen. “Er zijn nog niet veel crossen die ik niet heb gewonnen, maar het zou mooi zijn om ook in Baal een keer op het hoogste podiumplekje te staan”, blikt Van der Poel vooruit.

In de schaduw van het Sven Nys Cycling Center kan Van der Poel bovendien zekerheid krijgen over de eindzege in de DVV Verzekeringen Trofee. Na vijf zeges in zes manches heeft hij een voorsprong van 5:42 op Toon Aerts en 7:39 op Lars Van der Haar. Houdt Van der Poel na de Grote Prijs Sven Nys minimaal 5:15 over op zijn dichtste belager, dan is de eindzege binnen.

“Er mag nu al eens iets mislopen”, beseft Van der Poel, die op 1 januari in het nieuwe jasje van Corendon-Circus op een nieuwe fiets zal aantreden. “Zonder rare dingen is dat eindklassement binnen. Leuk, want ik kon het nog niet winnen.”

COMEBACK THALITA DE JONG

Bij de dames maakt Thalita De Jong haar comeback in het veld. De Nederlandse wereldkampioene veldrijden van 2016 werd in 2017 geplaagd door aanhoudend blessureleed en debuteert op 1 januari in de outfit van haar nieuwe ploeg Experza-Footlogix.

De laatste cross van De Jong dateert van 21 januari 2017, de Kasteelcross in Zonnebeke. De 24-jarige Nederlandse haalde het toen voor de Luxemburgse Christine Majerus en Ellen Van Loy. “Het is heel leuk om terug het veld in te duiken, maar ik start wel met een dubbel gevoel”, geeft De Jong toe. “Na een jaar waarin ik gesukkeld heb met verschillende blessures zit ik nog maar twee weken terug op de crossfiets. De dag na die eerste training was ik volledig knock-out.”

De Jong verschijnt in Baal aan de start zonder verwachtingen. “Eigenlijk ben ik nog niet klaar om wedstrijden te rijden, maar ik wil graag mijn nieuwe ploeg in beeld brengen. Ik begin zonder enige druk. Het is bijna een jaar geleden dat ik op dit niveau heb gereden. De komende weken zie ik vooral als een voorbereiding op de weg en het volgende crossseizoen. Het zal wel interessant zijn om te zien hoe lang ik maandag de intensiteit van een cross aankan. Twintig minuten? Dertig? Op training heb ik meer op techniek dan op intensiteit gefocust.”

Tijdens haar afwezigheid is de populariteit van de vrouwencross alleen maar gegroeid. “Eerlijk, het voorbije jaar ben ik er weinig mee bezig geweest. Ik was meer met mezelf bezig. De laatste weken kijk ik terug iets meer. Ik wou toch eens zien hoe de tegenstand rijdt.”

VIJF OP RIJ VOOR CANT?

Sanne Cant schreef donderdag in Loenhout haar vierde overwinning in de IJsboerke Ladies Trophy op haar naam, zondag kan ze in Baal gaan voor vijf op een rij. De wereldkampioene stond in de GP Sven Nys al vier keer op het podium, maar kon op de eerste dag van het jaar nog maar één keer winnen.

In de tussenstand van de IJsboerke Ladies Trophy heeft Katie Compton een comfortabele voorsprong van 4:44 op Nikki Brammeier en 4:46 op Helen Wyman. De strijd om de tweede plaats belooft alvast heel spannend te worden.

Deel dit bericht