GP Sven Nys
1 januari 2024

Van der Poel: ‘Elk jaar denk ik mezelf niet te kunnen overtreffen. Toch gebeurt het telkens’

belgaimage-159861044-full
Mathieu van der Poel en zeges: ook in 2020 blijft het een logische combinatie. Tijdens de DVV Verzekeringen Trofee in Baal liet de Nederlandse wereldkampioen andermaal zien dat hij de allerbeste is. "Ik vind deze drukke kerstperiode eigenlijk wel leuk."

Vorig jaar was Mathieu van der Poel ook de beste in Baal. Vergelijken met vorig jaar wil de wereldkampioen, want in gelijk welk jaar is de Balenberg een harde noot om te kraken. “Het is hier steeds crossen op interval. De sfeer op Nieuwjaar geeft ook altijd iets. Zeker dit jaar, met twee nieuwe sponsoren. Het is leuk om die even in beeld te zetten met deze overwinning.”

Alpecin en Fenix zijn de twee nieuwe sponsors. En een professional als Van der Poel beseft dat hij zijn werkgevers maar beter eert. “Het zijn twee grote en leuke sponsors. Zeker Alpecin, dat al langer in het wielerpeloton zit. Voor mij zie ik weinig verandering. Enkel voor Diegem moest ik even een fotoshoot en wat filmpjes opnemen. Voor de broers Roodhooft zal het meer werk geweest zijn (lacht). Het budget is goed omhoog gegaan, en dat was wel nodig om dit seizoen te kunnen bevestigen. Zo’n verhoogd budget is ook nodig als je zoals mij een dubbel programma rijdt.”

Loes Sels viel tijdens de dameswedstrijd op exact dezelfde locatie waar ooit MVDP de grond kuste. “Het is op dat vlak best een gevaarlijk parcours, want het is een gladde ondergrond waar heel veel sporen in komen. Dit jaar viel het mee omdat het behoorlijk droog lag. Je moet daarom zeer goed focussen in de afdaling. In die tafeltjes waar je kan springen, zitten verschillende sporen. Gevaarlijk als je in het verkeerde belandt.”

De drukke periode zit er voor de veldrijders bijna op. “Ik vind het eigenlijk wel leuk. Het is een beetje hossen van cross naar cross en daartussen wat losrijden. Het is ook een ontspannende periode omdat je veel tijd bent. Op zich kom ik dit altijd wel goed door, maar op stage gaan in Spanje zal ook deugd doen.”

17 op 18: MVDP vlamt intussen lekker door het veldritseizoen. “Die ene die ik verloor, heb ik nog onthouden (lacht). Het is een onwaarschijnlijk seizoen geweest. Het zal me veel moeite kosten om beter te doen, al lukt het me wel al een aantal jaar op rij om mezelf te overtreffen. Daar ben ik best trots op.”

Iserbyt: “Snel gefocust op tweede plaats”

De West-Vlaming werd tweede na een knokpartij met eerst Van der Poel en nadien Tom Pidcock. “Die eerste kon ik niet volgen”, gaf hij grif toe. “Toen wist ik dat het even zou duren om erbovenop te komen. Corné reed daarna in het groepje goed tempo, waardoor ik geen werk moest verzetten. Ik wou dan demarreren, maar viel op een redelijk stomme manier. Ik moest er even van bekomen. Pidcock reed dan een rondje heel snel, maar in de laatste ronde had ik nog het meeste over van de anderen. Bergop voelde ik me de betere van de Brit, maar in de afdaling is het toch een acrobaat op de fiets. Dat ben ik ietsje minder. In het klassement doe ik weer een goede zaak. Toen ik Mathieu wilde volgen, besefte ik wel dat ik mezelf kon opblazen op die manier en zo minder goed voor de dag kon komen in het tijdsklassement. Ik focuste me snel op de tweede plaats.”

Pidcock met woordjes Nederlands

Tom Pidcock werd derde na een “funny” week. “Ik vierde Kerstmis bij de familie in Leeds. Als je dan terugkomt, denk je je ritme gewoon op te pakken. Maar toch niet, hoor! Het ritme vinden na al dat gereis en die breuk in je routine is lastig. Ik ben blij dat die benen terug zijn en dat ze me een podiumplaats opleveren. (schakelt over naar degelijk Nederlands, red.) Wanneer de moraal is goed, de benen zijn super”, knipoogde de guitige Brit.

Deel dit bericht