GP Sven Nys
1 januari 2024

Sven Nys, Koning van de Balenberg

CYCLOCROSS-BAAL-BALENBERG-GP SVEN NYS
Op vrijdag 1 januari zal Sven Nys voor het laatst zijn eigen GP Sven Nys rijden in Baal. Een datum die zowel bij alle supporters van Nys als iedere crossliefhebber met rood aangeduid staat op de kalender.

De Grote Prijs Sven Nys is een cyclocrosswedstrijd die als sinds 2000, het 2de profjaar van Sven Nys, wordt gehouden in Baal. Niet toevallig de woonplaats van ‘De Kannibaal’. De wedstrijd op en rond de flanken van de Balenberg is ieder jaar opnieuw één van de hoogtepunten van het crossseizoen.

In het 16-jarige bestaan van de wedstrijd kwam Nys 15 keer aan de start van de Grote Prijs op Nieuwjaarsdag. Alleen in 2013 kon hij omwille van ziekte niet aan de start verschijnen. De zege ging toen naar Kevin Pauwels. Op 15 deelnames mocht Nys maar liefst 12 keer het zegegebaar maken. Een onwaarschijnlijke prestatie. In 2002 was Mario De Clercq de sterkste/leepste in Baal. Vier jaar later was Lars Boom, toenmalig ploegmaat van Nys bij Rabobank, de sterkste. Vorig jaar jaar was het de beurt aan Wout Van Aert.

Voor grote kampioenen als Niels Albert en Zdenek Stybar zal de GP Sven Nys een hiaat op hun palmares blijven. In de fotospecial onderaan dit artikel vind je alle winnaars sinds 2003 netjes op een rijtje terug.

De geschiedenis van de GP Sven Nys geeft de carrière van Sven Nys perfect weer. Nys als veelwinnaar, maar ook als een renner die top was 3 generaties lang. In 2000 deelde Nys het podium met Richard Groenendaal en Adrie van der Poel. Zestien jaar later maakt Mathieu, de zoon van Adrie, kans op het podium.

Verdrijf je kater op de Balenberg

Vrijdag 1 januari is dus je laatste kans om Sven Nys aan het werk te zien op ‘zijn’ Balenberg. Meteen ook een goed excuus om te ontsnappen aan dat zoveelste saaie familiefeestje. Bovendien helpt de frisse buitenlucht om je eerste kater van 2016 te verdrijven. Iedereen op post dus!

Deel dit bericht