GP Sven Nys
1 januari 2024

Nys: ‘Kijk enorm uit naar Baal’

nysbaal
Legende Sven Nys staat vrijdag - op nieuwjaarsdag - voor de allerlaatste keer aan de start van zijn eigen KwadrO Grote Prijs Sven Nys (bpost bank trofee). Balenberg zal meer dan ooit te klein zijn voor de ultieme passage van de lokale held. De recordhouder zelf blikt vooruit.

Twaalf zeges op zestien edities. Dat is het bijna hallucinante rapport van Sven Nys in zijn eigen Grote Prijs. “Hoe dat komt? (lacht) Het is gewoon een parcours dat volledig op mijn maat is. Geen enkele wedstrijd heb ik zo vaak gewonnen als mijn eigen grote prijs. Voor mij springen er twee edities uit. Ik herinner me een heel spannende strijd met Stybar. Ik weet niet meer exact welk jaar dat was. En dan mijn laatste zege, toen ik mijn gloednieuwe Trek Boone aan de finish in de lucht stak (2014, red.).”

Overstijgt vrijdag de beleving het sportieve? “De sfeer wordt geweldig en ik kijk er enorm naar uit, maar het sportieve zal toch primeren. Ik ben erop gebrand om in mijn laatste wedstrijd in Baal een prima prestatie neer te zetten. Mijn niveau in Diegem heeft mij weer een boost gegeven. Het is een heel drukke periode en ik voel me sterker worden.”

De tweevoudige wereldkampioen beseft dat het vrijdag wel eens een emotionele dag kan worden. “Ik ben uiteraard gefocust op een goeie prestatie, maar ik ga zeker ook genieten. Ik ben heel erg benieuwd naar de sfeer op Balenberg. En ik ben er zeker van dat er achteraf een stevig feestje gebouwd wordt. Maar dat zal toch een beetje aan mij voorbijgaan. (lacht)”

VAN AERT EN CANT

In de stand van de bpost bank trofee leidt Wout van Aert comfortabel met een voorsprong van 4’19” op Kevin Pauwels. Nys is derde op 7’57”. Bij de dames leidt Sanne Cant de dans. De Europese kampioene heeft een bonus van 1’46” op Jolien Verschueren en 3’38” op Helen Wyman. Daan Hoeyberghs is de leider bij de beloften. Eerste achtervolger is Quinten Hermans op 39 seconden. Bij de nieuwelingen tot slot – zij strijden om de punten – verdedigt Vince Van den Eynde zijn leidersplaats. Hij heeft 38 punten en dat zijn er 9 meer dan de Nederlander Tomas Kopecky.

PARCOURS GEWIJZIGD

Door de werken aan het Sven Nys Cycling Center (boven op Balenberg) worden de renners iets vroeger en langs twee kleine lusjes bergop naar de achterkant van de berg geleid. Ook de afdaling van Balenberg, een halve ronde later, ligt wat vroeger dan anders en doet de renners naar een brede vlakte afdalen, waar het publiek helemaal rond staat met optimaal zicht op een extra reuzenscherm.

Net als een aantal andere bpost bank trofee-wedstrijden is er nog een KwadrO fanzone, ook met groot scherm, net naast de materiaalpost. Boven op Balenberg, tegen de flanken ervan of beneden; elke supporter vindt gegarandeerd een plaats met prima zicht op het parcours en het spektakel én op een reuzenscherm.

Deel dit bericht