GP Sven Nys
1 januari 2024

GP Sven Nys krijgt voor jubileumeditie nieuwe spectaculaire afdaling

mvth28
Het nieuwe jaar wordt op 1 januari traditioneel ingezet met de Grote Prijs Sven Nys. De zesde manche van de DVV Verzekeringen Trofee krijgt in 2019 een nieuwe uitdaging: een spectaculaire afdaling. Michael Vanthourenhout is alvast enthousiast. "Het is leuk om af en toe een aanpassing te zien", aldus de kopman van Marlux-Bingoal.

De Grote Prijs Sven Nys is op dinsdag 1 januari al aan haar twintigste editie toe en viert haar jubileum met een nieuwe spectaculaire afdaling. Sven Nys en co creëerden op de Balenberg een nieuwe strook die de technische vaardigheden van de renners op de proef zal stellen. Een mooie uitdaging om het nieuwe jaar te beginnen.

Michael Vanthourenhout kijkt er alvast naar uit. “Ik kon de strook nog niet verkennen, maar af en toe mag er wel eens een spectaculaire afdaling inzitten. Hoe technischer de omloop, hoe liever ik het heb. Bovendien is het leuk om af en toe eens een aanpassing te zien, zodat we niet altijd dezelfde crossen moeten rijden.”

REGELMATIG SEIZOEN

In 2017 zette Vanthourenhout in Baal het nieuwe jaar in met een derde plaats na Toon Aerts en Wout Van Aert, dinsdag hoopt de West-Vlaming opnieuw op het podium te staan. “Het hoogteverschil in Baal moet me wel liggen. Na al die rondes kruipen die beklimmingen wel in de kleren. Ik kan voorlopig wel terugblikken op een regelmatig seizoen, al had er links of rechts misschien nog wel een podiumplaats extra mogen bij zijn. Maar in vergelijking met vorig jaar heb ik duidelijk vooruitgang geboekt.” Die vooruitgang wijst Vanthourenhout toe aan een verbeterd zomerprogramma. “Als ploeg hebben we op de weg een zwaarder programma afgewerk, waardoor ik vooral op het vlak van uithouding stappen vooruit heb gezet.”

In tegenstelling tot Toon Aerts en Laurens Sweeck kon Vanthourenhout dit seizoen nog geen wedstrijd winnen, maar dat steekt niet. “Als ik het op de Koppenberg iets slimmer had uitgespeeld, had ik daar al kunnen winnen. Voor ons is het jammer dat er één renner zo ver bovenuit steekt. Dat haalt de spanning toch een beetje weg. Hopelijk kunnen wij over een paar jaar de fakkel overnemen als Mathieu meer voor de weg kiest. Maar voor het seizoen heb ik bewust mijn programma ingekleurd, inclusief die stage begin december.”

“Die stage was voor mij nodig om nu in vorm te zijn en goede uitslagen te rijden. Zonder pech had er in Heusden-Zolder misschien wel een tweede plaats in gezeten. Ik voelde me toch één van de beteren van de wedstrijd. Hopelijk kan ik binnenkort wel eens profiteren van die vorm. Eén zege kan het seizoen toch een ander beeld geven. Het maakt mij niet uit als dat zonder Mathieu is. Een paar weken later praten ze daar toch niet meer over.”

TWEEDE KEER SANNE EN MATHIEU?

De erelijsten van Sanne Cant en Mathieu Van der Poel zijn indrukwekkend, maar in Baal konden zowel de wereldkampioene als de Europese kampioen nog maar één keer winnen bij de elite. Van der Poel, die op nieuwjaarsdag ook al een keer bij de junioren won, nam wel nog maar één keer de start bij de profs en verdedigt dinsdag dus zijn perfecte rapport. Cant stond in zeven deelnames vier keer op het podium, waarvan één overwinning. Recordhoudster bij de dames is Katie Compton met twee zeges. Bij de mannen zal het record nog een tijdje op naam van Sven Nys staand. Maar liefst twaalf keer kon de huidige ploegmanager van Telenet Fidea Lions de wedstrijd die zijn eigen naam draagt winnen.

Deel dit bericht