GP Sven Nys
1 januari 2024

2017: Ijzersterke Aerts domineert GP Sven Nys (+VIDEO)

wowtoontje
Toon Aerts (Telenet Fidea Lions) heeft de GP Sven Nys in Baal gewonnen. De Europees kampioen zette 2017 in met een dominante knalprestatie voor zichzelf en zijn teammanager naar wie de GP genoemd is. Aerts doet zo ook een uitstekende zaak in het algemeen klassement van de DVV Verzekeringen Trofee. Wout van Aert werd tweede, Michael Vanthourenhout derde.

De Telenet Fidea Lions Toon Aerts en Tom Meeusen eerden hun patron Sven Nys met een blitzstart. Van Aert wilde de bres zo snel mogelijk dichten, met iets verderop Lars van der Haar en Kevin Pauwels. De wereldkampioen moest wel alles uit de kast halen want het duo trok stevig door en reed een voorsprong van 14 seconden bijeen. Van Aert viel verrassend terug tot bij de eerste groep achtervolgers, met Wietse Bosmans als leider.

Een beresterke Aerts vroeg zelden een overname van zijn ploegmakker uit Essen. Na twintig minuten moesten de achtervolgers al een twintigtal seconden toegeven. Voor van Aert ging het maar slapjes, blijkbaar had de wereldkampioen tijdens zijn achtervolging op de twee Lions een paaltje in de flank gekregen. Met nog vijf ronden te gaan maakte Meeusen twee slippertjes waardoor de Europees kampioen ervandoor sloop. Vanthourenhout ging voorbij een sukkelende Meeusen, Aerts was losgebroken.

Klaas Vantornout viel zwaar in de achtergrond terwijl zijn ploegmaat uit dezelfde provincie niet dichter kwam bij Aerts. Intussen zakte Meeusen verder terug. Voor de leider uit Rijkevorsel ging het dan weer geweldig op een keihard parcours, nochtans niet zijn favoriete ondergrond. Van Aert vond zijn tweede adem en mikte nog op de tweede plaats van Vanthourenhout.

De Europees kampioen trok met een geruststellende voorsprong van negentien seconden de laatste ronde in en kreeg het publiek mee toen hij nog eens als een gek de Balenberg opsprintte. Hij voelde de hete adem van een ontketende van Aert nog in de nek, die naderde tot op dertien tellen. De wereldkampioen maakte het plots nog spannend. Een dolblije Aerts maakte het echter af na een wedstrijd lang aan de kop te hebben gesleurd. Een stevige prestatie, die een persoonlijk topjaar 2016 achterwege laat met een eerste zege in 2017.

 

Deel dit bericht