GP Sven Nys
1 januari 2024

DVV Verzekeringen Trofee voorgesteld: ‘Misschien wel het mooiste klassement’

DVVLILLE09022019-87
Woensdagavond is in Antwerpen het nieuwe seizoen van de DVV Verzekeringen Trofee voorgesteld. De grootste nieuwigheid is de Toyo Tires Quick Start. Wereldkampioen Mathieu van der Poel verschijnt aan de start van alle manches.

TWEE NIEUWE NAMEN

De DVV Verzekeringen Trofee brengt ook dit jaar een gevarieerd aanbod aan topcrossen. “Misschien wel het mooiste klassement”, is organisator Christophe Impens van Golazo bijzonder trots. “Op onze kalender staan verschillende monumenten, krijgen de renners een stadscross in Kortrijk, een zware cross op de Koppenberg en in Ronse en een zandcross in Lille. En ook de Universiteitscross in Brussel staat na het succes van vorig jaar opnieuw op het programma.”

De kalender ondergaat dit seizoen wel enkele aanpassingen. Op zaterdag 30 november strijkt de veldritkaravaan voor het eerst neer in Kortrijk voor de CAPS Urban Cross Kortrijk. In en rond het Koning Albertpark krijgen de renners een verrassende stadscross – op 500 meter van de Grote Markt in Kortrijk – voor de wielen geschoven met een atypische aankomst op de Groeningebrug boven de Leie. “Met twee niet te onderschatten bruggen en tussenin één weide wordt het een spectaculaire cross”, voorspelt Erwin Vervecken.

Op zaterdag 14 december keert de Hotondcross in Ronse na een jaar afwezigheid terug in de DVV Verzekeringen Trofee. Vervecken: “Door zijn plaats op de kalender kan het in die periode van het jaar wel eens een hele zware wedstrijd worden, eentje uit de oude doos.” De Scheldecross in Antwerpen verdwijnt voor één jaar van de kalender, maar begin januari wordt op de Antwerpse Linkeroever wel de strijd om de Belgische titel geleverd.

DRIE OP EEN RIJ VOOR VAN DER POEL?

Wereldkampioen Mathieu van der Poel werkt deze winter een beperkt programma in het veldrijden af, maar de Nederlander verschijnt wel aan de start van alle manches van de DVV Verzekeringen Trofee. “Samen met het WK is dit regelmatigheidscriterium mijn grote doel dit seizoen”, blikte de renner van Corendon-Circus vooruit. Van der Poel kan in de DVV Verzekeringen Trofee een drie op een rij realiseren. De voorbije twee seizoenen haalde hij het telkens voor Toon Aerts.

De Belgische kampioen wil ook dit seizoen Van der Poel het vuur aan de schenen leggen. “Zo’n tijdsklassement ligt mij wel”, is de renner uit Rijkevorsel hoopvol. “Ik ben een renner die graag zware crossen rijdt en in die wedstrijden kan het verschil hoog oplopen. Zo is de terugkeer van Ronse voor mij misschien wel een extra troef.”

SACK ZELFBOUW LADIES TROPHY: ZEVENDE KEER SANNE CANT?

Bij de dames kan Sanne Cant in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy al voor de zevende keer het eindklassement op haar naam schrijven. De eerste eindzege van de drievoudige wereldkampioene dateert al van het seizoen 2010-2011.

“Hopelijk verlies ik niet te veel tijd op de Koppenberg en kan ik ook in Ronse de schade beperken”, aldus Cant. “De andere wedstrijden liggen me misschien net iets beter, maar door het schrappen van de Amerikaanse crossen hoop ik frisser te seizoen. De voorbije jaren had ik nog een maand last van die jetlag en kwam ik er pas rond het EK terug helemaal door.” Cant krijgt in de Sack Zelfbouw Ladies Tropy stevige concurrentie uit Amerikaanse hoek. Zo zullen Katie Compton, de laureate van twee jaar geleden, en Kaitlin Keough zeven van de acht wedstrijden betwisten.

TOYO TIRES QUICK START

De DVV Verzekeringen Trofee blijft al voor het zevende jaar op rij trouw aan het concept van een tijdsklassement, maar met de Toyo Tires Quick Start wordt er wel een nieuwigheid geïntroduceerd. Bij de vorige edities konden de renners na anderhalve ronde nog bonificatieseconden sprokkelen bij de Toyo Tires Sprint, nu liggen er bij het induiken van het veld al 15, 10 en 5 seconden te rapen. “Zo’n start kan soms wel eens verrassende resultaten opleveren”, voorspelt Erwin Vervecken. De renners zijn alvast optimistisch over de innovatie. “Het zal spektakel opleveren”, verwacht Belgisch kampioen Toon Aerts. “Zeker op de Koppenberg.” Ook collega-renner Jens Adams verwacht er wel iets van. “Voor renners zoals mij is het misschien wel eens een kans om wat seconden te sprokkelen.” Ook Tom Meeusen hoopt zich alvast mee in de secondenstrijd te mengen.

Deel dit bericht