GP Sven Nys
1 januari 2024

Alvarado steekt er opnieuw met kop en schouders bovenuit

alvarado0101
Ceylin del Carmen Alvarado heeft in Baal de Grote Prijs Sven Nys gewonnen. De Nederlandse verstevigt haar leidersplaats in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy. Een andere Nederlandse, Lucinda Brand, finishte als tweede.

Eva Lechner nam de kopstart in Baal. Achter de Italiaanse kampioene volgden Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Ellen Van Loy en Sanne Cant. Bij Loes Sels liep het in die eerste ronde helemaal mis. Zij reed zich op de ‘dirt jumps’ klem in de nadarafsluiting en ging overkop. Sels, in de Azencross van Loenhout ook al het slachtoffer van een valpartij, bleef een tijdlang liggen en gaf wat later op.

Voorin vormde zich een kopgroep met vier rensters. Daar maakten Eva Lechner, Yara Kastelijn, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst deel van uit. Voor de twee laatst geciteerde rensters ging het allemaal te traag en zij zonderden zich af van Lechner en Kastelijn. Dat duo volgde bij het ingaan van de tweede ronde al op 11 seconden.

Lucinda Brand, die haar rentree maakte na haar val in Loenhout, reed naar voor en bezette bij het ingaan van de derde ronde de derde plaats op 17 seconden van Alvarado en Worst. Kastelijn volgde op 33 seconden, Lechner op 40 seconden. Een drietal met Ellen Van Loy, Kata Blanka Vas en Katherine Compton moest dan al 54 seconden goedmaken. Sanne Cant reed rond op plaats 9.

Alvarado, in het blauwe shirt van haar nieuwe team Alpecin-Fenix, bleef een bijzonder hoog tempo onderhouden en dat werd Worst te veel. Worst werd opgeraapt door een ontketende Brand en wat verderop zelfs opnieuw in de steek gelaten. Tot Brand een fout maakte en we weer een tweetal kregen in achtervolging op Alvarado. Niet voor lang evenwel. Brand versnelde opnieuw en ging resoluut op jacht naar de dichtste ereplaats. Daar slaagde ze ook in.

Alvarado van haar kant bleek in Baal opnieuw oppermachtig. Ook in Ronse en Loenhout, de vorige twee manches van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy, won de 21-jarige Nederlandse na een solo. In Baal mochten Brand en Worst mee op het podium, Kastelijn was de vierde Nederlandse op de vierde plaats. Lechner bolde als vijfde binnen. Ellen Van Loy werd beste Belgische op plaats 8, net voor wereldkampioene Sanne Cant.

Het was voor Ceylin del Carmen Alvarado de negende seizoenszege. In het klassement verstevigt ze uiteraard haar leiderspositie. Ze telt nu 2:06 voorsprong op Annemarie Worst en 5:11 op Yara Kastelijn. Beste Belgische daarin is Sanne Cant met een zesde plaats op 13:37.

Deel dit bericht